סקר קרקע – לשם מה עושים אותו?

סקר קרקע לשם מה

כאשר מחליטים לבנות פרויקט מגורים או פרויקט עסקים, ישנם לא מעט פרטים שצריך לבדוק לפני שמתחילים בתהליך הבנייה בפועל, בוודאי אם מבצעים אותו במקום שמעולם לא בנו בו או שבעבר היה על הקרקע מבנה מסוג אחר.

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לבדוק הוא, מה מצב הקרקע. מאחר והמבנה אמור להיבנות עליה, אזי שאי אפשר להתחיל בפרויקט, לפני שמוודאים היטב מה המצב שלה והאם זה בכלל אפשרי לבנות עליה. שכן אם נתחיל בפרויקט ונגלה שהקרקע איננה מתאימה לכך, אזי שנבזבז עלויות משמעותיות לחינם וייתכן מאוד שלא נוכל לבצע את הפרויקט בסופו של דבר.

אלו סיכונים טמונים בקרקע?

על פניו, כאשר אנחנו מסתכלים על הקרקע כפי שהיא, אז באופן טבעי, כמעט כל מקום יכול להיראות לנו מתאים לבנייה. אם הקרקע נראית מתאימה לכך, למשל קרקע טובענית או קרקע עם פסולת עליה, אזי שאנחנו יכולים למצוא כלים ודרכים כיצד להתמודד עם הבעיה.

העניין הוא, שזה לא רק מה שיש על הקרקע אלא מה שיש מתחת לקרקע. הרבה פעמים, אם נבצע בדיקה מקיפה, נגלה שיש בקרקע רעלים וחומרים מזהמים שונים, אשר עלולים להפריע לנו ולמנוע מאיתנו לעשות בה שימוש.

אותם רעלים וחומרים מזהמים הטמונים בקרקע, עלולים לייצר מצב לפיו, בעוד שנים מעטות או רבות, אנשים עלולים לחלות כתוצאה מכך. לכן, אנחנו צריכים לבדוק היטב את מצב הקרקע, לפני שנתחיל לעבוד עליה.

כיצד בודקים את הקרקע בצורה נכונה?

על מנת לבצע בדיקה, מה שעלינו לעשות בעיקרון הוא סקר קרקע. מדובר על בדיקה כוללת נטילת דגימות קרקע מאזורים שונים, ובעזרת בדיקה מדוקדקת במעבדה, נוכל לדעת מה הקרקע מכילה. כלומר, האם יש בה חומרים מזהמים, רעלים, פסולת או כל דבר אחר.

צריך לציין, ישנם תקנים וכללים ברורים באילו מקרים יש להימנע משימוש בקרקע. כלומר, בהחלט ייתכן שהקרקע תכיל חומרים מזהמים, אך בכמויות נמוכות ואם ברור שהכמויות לא יכולות לעלות, אז אין סיבה לא לעשות שימוש בקרקע. לעומת זאת, אם יתברר שמדובר בכמויות גדולות ויש סיכוי שהם יעלו, אז יהיה נכון לא לבצע שום בנייה על הקרקע.

מה קורה אם הקרקע איננה מתאימה לבנייה?

במצב כזה יש שתי אפשרויות. אפשרות אחת, היא לחפש מקום אחר בו יהיה ניתן לבצע את הבנייה. במקרה כזה, יצטרכו לחפש פתרונות לקרקע, ייתכן מאוד שהיא תוגדר כקרקע שלא ניתן לעשות בה שום שימוש. המקרה הקיצוני שאנחנו מקרים אזור מוגדר כך, הוא כשהקרקע ספגה חומרים רעילים, רדיואקטיביים.

אפשרות שנייה היא, כאשר קיימת אפשרות מעשית לנקות את הקרקע. למשל, אם הקרקע זוהמה בגלל פסולת מסוימת ויש אפשרות סדירה, אמיתית וזולה לנקות אותה ולהכשיר אותה לבנייה. אז צריך לבחון האם זה משתלם כלכלית.