האם ניתן לבנות בית על קרקעות מזוהמות?

קרקעות מזוהמות

כל אחד מאיתנו חולם על הרגע, בו הוא יחתום על חוזה לבניית בית על שטח קרקע אותו הוא רכש במיטב כספו. אפשר לומר שזה החלום הישראלי. לרכוש שטח קרקע, לבנות עליו בית, ליהנות ממנו וביום מן הימים להעביר אותו בירושה לילדים.

לצערנו, החלום הזה יכול להפוך לסיוט מהר מאוד. יש לא מעט שלבים בהם עלולה להתרחש תפנית חדה בעלילה, תפנית כזו תדרוש מאיתנו שינוי תוכניות באופן דרמטי, הוצאות לא צפויות וגרוע מכך, היא תדרוש מאיתנו לעשות חושבים מחדש ולבחון מה אנחנו יכולים לעשות בשביל להימנע מהמצב אליו נקלענו.

כיצד נמנעים מכך עוד לפני שמתחילים לבנות?

אחת הסיבות שעלולות לגרום לנו תפנית בעלילה, היא אם אנחנו מגלים בשלב מסוים שהבית שלנו עומד להיבנות על קרקע מזוהמת. אף אחד לא חושב על זה ולא מצפה שכך יקרה, אך לצערנו הרב זה אפשרי ולכן אנחנו צריכים להיות מודעים לכך, ועלינו לדעת כיצד לנהוג במקרה זה.

בישראל, על פי הערכות שונות, יש למעלה מ-15 אלף מתחמים של קרקעות מזוהמות. חלק מהקרקעות נמצאות תחת של קרקע מזוהמת שאי אפשר לטפל בהן, בגלל שרמת הנזק שנגרמה לקרקע היא כל כך גבוהה, שאי אפשר לעשות בה דבר. לעומת זאת, ישנן קרקעות שנחשבות מזוהמות, אך אפשר לטפל בהן, בעלויות מסוימות.

על מנת להימנע מהסיטואציה שתיארנו בתחילת המאמר, יש לבחון האם הקרקע עליו אנחנו מתכננים לבנות את בית החלומות שלנו, אכן נמצא ברשימה של אותן קרקעות מזוהמות, במידה וכן האם ניתן לטפל בזה בעוד מועד.

כיצד ניתן לנטפל במקרה שכזה?

כאמור, ישנן קרקעות מזוהמות שאפשר לבנות עליהן. אך לשם, יש להשתמש בשירותיהן של חברות אשר יש להן את היכולות, כלים ואנשי מקצוע שמתמחים בנושא. לפני שמתחילים בתהליך, יש לבחון את רמת הזיהום בקרקע ורמת הנזק שנגרם לה, על מנת לדעת האם באמת אפשר לטפל בה.

הבדיקה תתבצע על ידי מעבדה מקצועית, באמצעות דגימה של הקרקע, בהתאם יהיה אפשר לדעת מה רמת הזיהום המשוערת. כמו כן, יש להכיר את ההיסטוריה של הקרקע (למשל, האם על הקרקע ישבו מפעלים מזהמים, אתרי פסולת וכדומה) ובהתאם לכל הנתונים, יהיה אפשר לדעת, האם באמת ניתן לטפל ולנקות את הקרקע.

מדובר בתהליך לא פשוט, מאחר ואחרי שמסיימים את תהליך הניקוי, יש לחזור על הבדיקות, על מנת לוודא שאכן הקרקע נקייה. אם יתברר שהיא לא, אז יידרש תהליך ניקוי נוסף, אם כן, אז אפשר להתחיל בתהליך הבנייה. בכל מקרה, זה אומר שהוא ידחה בלא מעט זמן, מה שיכול לייצר עלויות נוספות עם הזמן.

לפני סיום חשוב לציין, אם מעוניינים לבנות על שטח שנמצא ברשימת קרקעות מזוהמות, חשוב שבחוזה תהיה התייחסות לשאלת מצב הקרקע ומי אחראי על תהליך הבדיקה והניקוי, במידה ויש צורך בכך.